Polistiren expandat vs polistiren extrudat

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În încercarea de a mai spori oarecum gradul de confort al locuințelor, printe multele îmbunătățiri pe care le fac, românii apelează și la termoizolarea acestora. Și, deși pe piață există o mulțime de materiale care pot fi folosite cu succes pentru a îndeplini această operațiune, majoritatea aleg polistirenul, în special din motive financiare, fiind mai ușor suportat de buzunarele românilor. Mai ales că termoizolarea locuinței nu este o procedură tocmai ieftină, și mai implică și alte costuri, așa că nu este de mirare că se apelează la polistiren.

Cu toate acestea, specialiștii sunt cu toții de acord că, măcar în ceea ce privește termoizolarea casei, bugetul ”de austeritate” ar cam trebui lăsat deoparte și să nu vă ghidați după clasicul de acum ”lasă că merge și așa”. Gândiți-vă că termoizolarea nu este tocmai o operațiune pe care o puteți reface în fiecare an, ci este una care ar trebui să aibă o durată de viață cât mai lungă. În plus, alegând material de calitate superioară, veți avea parte de o termoizolare corectă, și care-și va amortiza cheltuiala în timp, și veți ajunge la concluzia că, până la urmă, ați ales cea mai bună soluție.

Acum, să revenim la polistiren. Ați decis că acesta este materialul pe care doriți să-l folosiți, dar acum vă confruntați cu o dilemă. Ați aflat că acesta este de două feluri, expandat și extrudat, și nu știți care ar fi cel mai bun pentru ceea ce v-ați propus dumneavoastră să faceți prin casă. De aceea, pentru a vă veni în ajutor, am încercat să vă facem câte un mic ghid al fiecăruia, pentru a ști exact la ce folosește fiecare, dacă există avantaje sau dezavantaje ale fiecăruia, urmând ca apoi să decideți pe care îl veți utiliza, evident consultându-vă cu echipa de meșteri care vă va ajuta să vă modernizați locuința.

Polistirenul expandat, ușor de manipulat, dar și prietenos cu mediul

Dacă îi veți întreba pe mulți experți în acest domeniu, al contrucțiilor, majoritatea dintre ei vor recunoaște că polistirenul expandat este un material ușor de manipulat, fiind foarte ușor, și care în plus mai are și avantajul că poate lua forma dorită fără prea mult de muncă din partea lucrătorului.

Și, cum mai nou, există și la români un adevărat curent pentru tot ce este ”bio”, sau ”eco-friendly”, sunt tot mai multe vocile care se întreabă dacă acesta este sau nu un astfel de material. Ei bine, se pare că în acest caz răspunsul este unul afirmativ, polistirenul expandat fiind un material ”prietenos cu mediul înconjurător”, deoarece celulele care intră în alcătuirea lui nu conțin decât aer, iar cloro-fluoro-carburile (CFC) și hidro-fluoro-carburile (HCFC), compusi chimici care se fac vinovati de deteriorarea stratului de ozon, nu au fost niciodată utilizate în procesul de fabricare a polistirenului. Grație acestor caracteristici, în condițiile în care panourile de polistiren expandat sunt realizate conform normelor europene în vigoare, nu există vreun pericol ca acestea să aibă emisii dăunătoare, ceea ce le face ideal de folosit chiar și în interiorul locuinței.

Dacă la cele afirmate mai sus adăugăm și faptul că nu este la un preț care să ”suture buzunarele”, atunci poate că nu ar trebui să ne mai mire afirmația specialiștilor – rezultată din analiza datelor din teren, cum că polistirenul expandat este principalul material folosit, în România, pentru termoizolarea blocurilor vechi. Românii sunt mulțumiți de folosirea lui, pentru că sunt de părere că au parte de un bun raport calitate preț, iar cu o sumă acceptabilă pot să-și termoizoleze locuința. Experții în costrucții susțin că prețul mic al acestuia este dat de faptul că este produs la scară largă, chiar în mai multe fabrici din țară, iar acest lucru îl face să fie preferat în fața altui material, cum ar fi vata mineral. Din păcate, spre deosebire de aceasta din urmă, proprietățile polistirenului expandat nu au o durată de viață atât de îndelungată. Cu toate acestea, polistirenul expandat se bucură de mai multe avantaje, iar dacă vreți să aveți parte de o termoizolație cât mai bună a locuinței folosind acest tip de material, este nevoie de realizarea unor lucrări de anvelopare corecte.

Delia Filip, director executiv ROMEPS, consider că „Izolarea locuinței se realizează, de obicei, prin poziționarea termoizolației pe fața exterioară a pereților. Astfel, suprafața locuinței nu se reduce, iar casa beneficiază de o tratare unitară, precum și de o protecție continuă, în scopul eliminării punților termice. De asemenea, termoizolarea fațadei unei case cu polistiren expandat contribuie la protejarea pereților de ciclurile îngheț – dezgheț, la reducerea substanțială a pierderilor de căldură, precum și la menținerea temperaturilor din interior în limitele confortului termic, pe timp de vară”.

O izolare termică la exterior, făcută în mod corect, în opinia specialiștilor, presupune aplicarea plăcilor din polistiren expandat ignifugat de fațadă ca strat termoizolant, fixate prin lipire (cu un adeziv special pentru polistiren, și nu din cel pentru gresie sau faianță, cum din păcate se practică de multe ori, fie din necunoștință de cauză, fie din dorința de a ”ieși” mai ieftin) și mecanic (cu ajutorul unor dibluri).  Apoi, stratul termoizolant trebuie protejat cu un strat de armare alcătuit din plasă de armare înglobată într-un material de șpaclu elastic și finisat cu un strat protector hidrofug și de tencuială subțire. Stratul de armare poate fi alcătuit fie din materiale minerale cu liant acrilic, silicatic sau siliconic, după caz. Se poate aplica pe toate suporturile minerale, pe cărămidă plină și cu goluri, BCA, pereți de beton prefabricat, tencuială și alte suporturi minerale.       

Atenție la ”neatenție”

Foarte bine, ați zice până în acest moment că totul este bun și clar. Dar realitatea este alta. În momentul în care, eventual, mergeți cu meșterul să alegeți materialele folosite, veți rămâne surprins cât de multe feluri de polistiren expandat există pe piața de gen. Și aici, trebuie să fiți extreme de atent și să nu vă zgârciți iar la bani, pentru că folosirea unui tip necorespunzător – chiar dacă pare mai ieftin, vine cu mai multe dezavantaje, deloc de neglijat, și riscați ca mai apoi să aveți de ”cârpit” mult și bine la operațiunea efectuată. Și acest lucru înseamnă și pierdere de timp, și de bani, iar nimeni nu dorește acest lucru, nu-i așa? Așadar, recomandarea specialiștilor în domeniu este să nu vă încântați la  ”produsele care au denumiri alese special pentru inducerea în eroare, care fac referire la performanțele polistirenului, produsele producătorilor fără capacitate de implementare a normativelor impuse de Uniunea Europeană, polistirenul care nu are specificate valorile pentru coeficientul de transfer termic, rezistența la compresiune și rezistența la tracțiune”, este de părere directorul executiv al ROMEPS.

Așadar, dacă veți lua în calcul să alegeți material de calitate bună, în conformitate cu normele europene, veți avea parte de o lucrare de calitate. Chiar dacă ați ales polistirenul în detrimental vatei minerale de exemplu, pentru a vă termoizola locuința, dacă totul este realizat corect, veți avea parte de avantaje deloc de neglijat: structura de rezistență a clădirii nu este afectată grație plăcilor ușoare de polistiren; costuri nu exagerat de mari, atât pentru materiale, cât și pentru manoperă; confort termic bun pe perioada iernii, dar și îmbunătățirea microclimatului interior vara. Grație termoizolării locuinței vă veți bucura de reducerea necesarului anual de căldură folosit pentru încălzirea imobilelor, precum și diminuarea emisiei de gaze cu efect de seră, prin micșorarea consumului de combustibili aferent energiei consumate de locuință.

Polistiren extrudat, ideal pentru izolarea spațiilor umede

Polistirenul extrudat (XPS) este realizat prin amestecarea peletelor de polistiren cu substanțe chimice care lichefiază peleții. Cu ajutorul unui agent de suflare care este apoi injectat în amestec, se formează miliarde de goluri de aer miniaturale. Ulterior, acest amestec este împins printr-o matriță de formare, cu scopul de a i se da mărimea necesară și a reduce pierderile. După răcirea plăcilor rezultate în acest fel, acestea prezintă avantajul că pot fi formate în continuare, iar pierderile returnate în procesul de fabricație.

Avantajele polistirenului extrudat

Grație procesului de fabricație, specialiștii în construcții susțin că polistirenul extrudat se bucură de o valoare R superioară față de cel expandat, ba chiar și față de alte materiale. Această valoare R superioară se reflect în special în reducerea fluctuațiilor de temperatură, dar și la îmbunătățirea eficienței energetice pe întreaga durată de viață a produsului.

Tot specialiștii în costrucții susțin că grație caracteristicilor prezentate mai sus, polistirenul extrudat reprezintă o alegere bună atunci când vine vorba despre izolarea spațiilor umede. Probleme mai mari ar avea acest produs atunci când vine vorba de temperature ridicate. În acest caz, polistirenul extrudat se dovedește sensibil la căldura excesivă și razele ultraviolet, care îi produc deformări dimensionale. Mai pe înțelesul tuturor, se umflă.

Și, pentru că tot suntem la capitolul avantaje, aici se regăsește și rezistența la compresiune a acestuia. Grație acestei însușiri, polistirenul extrudat este o alegere bună atunci când este vorba despre izolarea sub plăci și în aplicațiile de acoperiș. Specialiștii în construcții mai susțin că această caracteristică a sa mărește ”ciclul de viață al produselor, de exemplu atunci când este utilizat ca un substrat de ranforsare, rezistența îmbunătățită la impact și rezistența structurală ajută la reducerea daunelor viitoare și a fisurilor la tencuială”.

Domenii de utilizare

După cum am mai spus, polistirenul extrudat nu este alegerea potrivită atunci când vine vorba despre termoizolarea fațadelor clădirilor. În schimb, este indicat, conform experților, ”la izolarea fundațiilor, soclurilor, planșee, sub radierul de fundație; la izolarea pereților de subsol; la izolarea terașelor circulabile și acoperișurilor; la izolarea pardoselilor interioare și exterioare; în medii cu umiditate și agresivitate chimică”. Tot acest material este indicat atunci când este nevoie de izolarea ”spațiilor fără încărcare statică deosebită, izolarea spațiilor libere, izolare în interiorul clădirilor, izolarea fațadelor ventilate, izolarea teraselor necirculabile”

Așadar, cam acestea au fost informațiile, pe scurt, despre polistirenul expandat și cel extrudat. Sperăm că vă vor fi de folos atunci când veți avea nevoie de acest tip de material, și veți ști să alegeți în cunoștință de cauză.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *