Tipuri de adezivi pentru polistiren

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ați decis că locuința dumneavoastră are nevoie de o termoizolare, pentru a i se spori gradul de confort, dar și alte avantaje care rezultă din realizarea acestei operațiuni. Și, după ce ați analizat bine, ați decis că veți folosi pentru aceasta polistirenul. Decizia vă aparține, dar trebuie să țineți cont că nu numai materialul care l-ați ales pentru izolație este important, ci și celelalte ”mărunțișuri”, care de prea multe ori nu sunt luate în calcul, și astfel termoizolația corectă a locuinței nu se mai face corespuzător.

În rândurile care vor urma, vă vom vorbi un pic despre tipurile de adezivi pentru polistiren. Este bine să nu faceți rabat de la calitate și să alegeți un adeziv de slabă calitate, cum ar fi cel pentru gresie sau faianță, cum adeseori se folosește. Nu-i negăm proprietățile acestuia, doar că nu se potrivește în acest caz, iar lucrarea executată va fi de slabă calitate. Și nu credem că-și dorește cineva acest lucru, nu-i așa?

Plăcile trebuie lipite perfect

Dacă vă doriți o termoizolație perfectă, atunci știți și dumneavoastră că placile de polistiren trebuie sa fie perfect lipite de suport. Adezivul pentru polistiren este cel de care aveți nevoie pentru fixarea plăcilor de polistiren, dar și ca masa de șpaclu. Și, să recunoaștem, cu toții ne dorim o termoizolație corectă, și să împiedicăm pierderea căldurii din interior prin intermediul pereților. Iar aici, chiar dacă nu vă vine să credeți, un mare merit îl are calitatea și tipul adezivului folosit, așa că vă rugăm să nu faceți rabat de la calitate și să alegeți produsele corespunzătoare.  

Potrivit specialiștilor în construcții, adezivul nu are doar rolul de a fixa placa de polistiren cum majoritatea ”neinițiaților” în domeniu cred, ci își are rolul său, bine stabilit, la termoizolarea locuinței, împreună cu polistirenul. Există două tipuri de adeziv pentru astfel de lipiri: cel sub formă de mortar adeziv, ambalat la sac, și cel sub formă de adeziv poliuretanic, la tub. Atunci când este vorba despre mortar sau cel poliuretanic, un pentru a fi de calitate, un adeziv pentru polistiren trebuie să aibă o foarte bună aderență la stratul suport, să fie rezistent la îngheț, la apă și la intemperii, permeabil la vapori, dar rezistent la șocuri mecanice, să nu alunece și, nu în ultimul rând, să aibă bune proprietăți de termoizolare.

La o simplă vizită într-un magazine de profil, veți rămâne uimit de mulțimea de adezivi, și care vă fac și mai grea alegerea celui mai bun pentru lucrarea dumneavoastră. Nu-i nimic dacă nu vă pricepeți, este de fapt treaba specialistului pe care l-ați ales să vă realizeze lucrarea. Trebuie doar să-i atrageți atenția acestuia că nu doriți soluții ieftine și cu o durată de viață scăzută. Și informațiile pe care vi le oferim noi vă pot fi de ajutor, pentru a nu fi chiar un necunoscător în domeniu. De reținut doar că pentru mărirea rezistenței polistirenului de fațadă la șocurile mecanice, la forțele de compresie și tracțiune care apar pe fațade, dar și pentru oprirea pătrunderii razelor UV, polistirenul de fațadă se lipește de perete cu adeziv de polistiren, se fixează în dibluri, după care se aplică plasa de armare înglobata în adezivul de polistiren și se trage al doilea strat de adeziv.

În rândurile care urmează, vom încerca să vă prezentăm câteva tipuri de adezivi pentru polistiren, cu caracteristicile fiecăruia, pentru a vă face mai ușoară alegerea.

CT 83 Adeziv pentru polistiren

Acesta este folosit cu success la lipirea plăcilor din polistiren expandat și izolarea pereților exteriori ai clădirilor. Avantajele acestuia se referă la faptul că are o bună aderență la stratul support, este rezistent la îngheț și condițiile meteo nefavorabile, și este permeabil la vapori. În cazul acestuia, specialiștii în construcții susțin că plăcile aplicate trebuie fixate cu ancore mecanice.

Adeziv de polistiren și masă de șpaclu Ceresit Thermo Universal

Prezentarea acestui produs spune că este un adeziv flexibil armat cu fibre, fiind soluția potrivită atunci când vine vorba despre lipirea și spăcluirea plăcilor termoizolante de polistiren. În plus, se bucură de rezistență ridicată la impact, rezistență la fisuri și microfisuri, precum și una ridicată la îngheț și intemperii. Este un adeziv excelent pentru stratul suport și este permeabil la vapori. Grație acestor caracteristici este preferat atunci când vine vorba de termoizolația locuinței, mai ales că reduce costurile pentru încălzire.

Adeziv de polistiren și masă de spaclu WEBER P39 MAX

Acest tip de adeziv este folosit de specialiștii în construcții atunci când este necesară lipirea şi şpăcluirea plăcilor de polistiren expandat şi a plăcilor de polistiren grafitat. Dacă este nevoie de izolarea termică a clădirilor nou construite, dar şi a celor vechi, care urmează să fie reabilitate termic, atunci acesta este cu siguranță adezivul de care aveți nevoie.

Adeziv pentru lipire polistiren AT 30

Spre deosebire de alte tipuri de adezivi pentru polistiren, acesta este recomandat strict pentru lipirea plăcilor de polistiren expandat. Folosit corespunzător și correct, acesta se bucură de o aderență buna la suport și la plăcile de polistiren, iar un alt avantaj al acestuia este că are o consitență cremoasă, fiind ușor de aplicat.

Adeziv pentru lipire polistiren MASTERFIX PRO

Cu acest adeziv intrăm deja în rândul celor de performanță ridicată. Se prezintă sub formă de praf și este alegerea ideală atunci când se are în vedere lipirea plăcilor de polistiren şi a plaselor din fibră de sticlă pentru tencuieli. De menționat doar că acest tip de adeziv se folosește la temperaturi de peste 5 grade Celsius.

Adeziv pentru lipire și șpăcluire polistiren FALFIX PLUS

Din nou, în acest caz, avem parte de un adeziv foarte performant care asigură lipirea plăcilor de polistiren şi a plaselor din fibră de sticlă pentru tencuieli. Specialiștii îl apreciază ca fiind un adeziv cu aderenţă ridicată la orice suprafaţă curăţată de praf şi impurităţi. În plus, are avantajul că nu se contractă şi care, la fel ca predecesorul său, se utilizează la temperaturi de peste 5 grade Celsius.

Adeziv weber P37

Este un adeziv pentru polistiren caracterizat printr-o aderență bună, dar și o durabilitate ridicată, fiind indicat în cazul polistirenului expandat. Este sub formă de pulbere de culoare gri, pe bază de ciment, cu adaosuri minerale şi răşini sintetice și poate fi aplicat pe toate suprafeţele convenţionale, de beton, beton uşor, beton poros, tencuieli ciment, tencuieli var-ciment, tencuieli vechi şi direct pe orice tip de zidărie.

Adezivul weber R40 max2

Un produs de o mare calitate, și despre care experții în construcții sunt de accord că este excelent ”pentru armare, este superaditivat, conține fibre de armare, este rezistent la șocuri și fisurui, și este flexibil”.Este indicat pentru polistirenul expandat, grafitat, dar grație caracteristicilor sale, poate fi folosit cu succes și în cazul vatei minerale.Se prezintă sub formă de pulbere, pe bază de ciment alb, cu adaosuri minerale şi fibre de nylon, cu conţinut ridicat de răşini sintetice.

Adeziv weber P50 max2

În cazul acestui produs, se pare că avem parte de toate calitățile necesare unui adeziv pentru polistiren bun, care poate fi folosit cu succes atât pentru cel expandat, cât și cel extrudat. Poate fi folosit cu mare încredere atunci când vine vorba despre ”lipire și armare, pe suporturi critice”, și se bucură de o flexibilitate maximă, și mai ales, este avantajos prin faptul că nu necesită dibluri. În afară de cele două tipuri de polistiren unde poate fi folosit, grație însușirilor sale este recomandat chiar și atunci când vine vorba de vată mineral. Și acest tip de adeziv se aplică ”pe toate suprafeţele convenţionale, de beton, beton uşor, beton poros, tencuieli ciment, tencuieli var-ciment, tencuieli vechi şi direct pe orice tip de zidărie. Se recomandă pentru izolarea termică a clădirilor nou construite şi a celor vechi, ce urmează să fie reabilitate termic. Se poate utiliza şi pentru lipirea plăcilor termoizolante pe suport din lemn (OSB) amorsat în prealabil cu grundul de amorsaj weber GR100”.

Adezivul poliuretanic pentru polistiren Den Braven

Potrivit specialiștilor de la Dedeman, acesta ”este un adeziv monocomponet, fără solvent, recomandat pentru lipirea plăcilor și panourilor izolatoare de polistiren. Acesta este folosit ca adeziv pentru izolare perimetrică în condiții de umiditate normală. Un tub cu capacitatea de 870 ml (aplicare cu pistolul profesional) acoperă o suprafață de polistiren lipit de 15-25 mp, în funcție de diametrul șnurului aplicat cu pistolul, de numărul de șnururi aplicate, de tipul și suprafața materialului suport. Adezivul Den Braven este destinat lipirii plăcilor și profilelor din polistiren, la interior și exterior. Produsul este recomandat atât pentru construcția clădirilor noi, cât și pentru renovarea celor vechi. Adezivul se poate utiliza pentru lipirea stratului termoizolant din polistiren aferent sistemelor de izolare termică”.

Cam acestea au fost informațiile noastre referitor la cei mai buni adezivi atunci când vine vorba de polistiren. Evident, pe piață mai există și alte produse, care vă pot veni în ajutor atunci când ați decis să vă izolați termic locuința. Cel mai bine este să vă sfătuiți cu echipa de meșteri care vă realizează lucrarea, dar nu ezitați să cereți și sfatul specialiștilor de la magazinul de unde achiziționați produsul. Nu faceți rabat de la calitate dacă vă doriți o lucrare care să reziste în timp. Este adevărat că acest lucru presupune și o mai mare responsabilitate pentru meșteri, dar la urma urmei, dumneavoastră sunteți cel care este responsabil de bugetul proiectului. Vă dorim să aveți parte de o lucrare de calitate și așteptăm comentariile dumneavoastră despre cum ați procedat, ce adeziv ați folosit și dacă sunteți mulțumit sau nu de alegerea făcută.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *