Unde este cel mai bine să montezi unitatea exterioară a aerului condiționat?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Poate că nu v-ați gândit la asta până acum, dar cu cât știți mai bine cum funcționează aparatul de aer condiționat, cu atât mai bine puteți să îi acordați toate lucrările de întreținere necesare. În timp ce mulți deținători de sisteme de climatizare consideră că dispozitivul interior al aerului condiționat este responsabil pentru producerea de aer rece, scopul unității exterioare este mai puțin cunoscut, dar la fel de important. Prin urmare, este foarte bine să știți care este rolul pe care îl joacă unitatea exterioară în procesul de răcire și care sunt metodele de îngrijire și întreținere cele mai indicate.

Unitatea exterioară a aparatului de climatizare este, adesea, denumită „unitatea condensatorului”. În timp ce dispozitivul interior al aparatului de aer condiționat este responsabil pentru absorbția căldurii din aerul locuinței dumneavoastră, sarcina unității exterioare este aceea de a elibera căldura în exterior. Mai precis, fără o unitate exterioară, căldura extrasă din aerul casei dumneavoastră nu ar avea cum și pe unde să părăsească încăperea. După cum probabil bănuiați deja, există câteva piese de o mare importanță care sunt amplasate în unitatea exterioară a aparatului de aer condiționat. Dintre aceste piese, vom menționa compresorul, bobinele de condensare și ventilatorul și liniile de răcire, numite adesea și „conectori”. Din moment ce toate aceste componente de bază sunt găzduite de unitatea exterioară, este esențial ca toate lucrările de montare unitate exterioară aer condiționat să fie efectuate în conformitate cu specificațiile și standardele producătorului. Dacă instalarea nu este executată corect, fie unele dintre aceste piese vor avea de suferit, fie întreg sistemul de climatizare va necesita reparații sau, în cel mai rău caz, înlocuirea sa.

Fiecare piesă în parte care se află în unitatea exterioară joacă un rol hotărâtor în buna funcționare a aparatului. De exemplu, compresorul adaugă presiune la agentul frigorific pe care îl primește din interiorul locuinței pentru a crește temperatura agentului frigorific și pentru a face mai ușor transferul de căldură în etapa următoare a procesului de răcire. Urmează apoi partea în care intervin bobinele de condensare și ventilatorul. După ce părăsește compresorul, agentul frigorific curge prin bobinele condensatorului, iar ventilatorul suflă aer peste bobine pentru a le răci și pentru a elibera căldura în exterior. În cele din urmă, liniile de răcire sau conectorii sunt cele care fac legătura între unitatea exterioară și dispozitivul interior pentru a continua și pentru a menține constant ciclul de răcire.

Pe cât de importante sunt lucrările corecte de montare unitate exterioară aer condiționat, pe atât de importante sunt și modalitățile de îngrijire a unității montate în afara casei. Motivul este unul foarte simplu. Deoarece aparatul de condensare al sistemului de aer condiționat este amplasat în exterior, este important să aveți grijă de el și să îl protejați împotriva acumulării murdăriei și a altor resturi. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a vă menține în stare optimă unitatea exterioară este să optați pentru servicii profesionale de întreținere anual sau bianual. În timpul unor astfel de lucrări de întreținere, o persoană specializată în sisteme de aer condiționat va  examina unitatea de condensare pentru a depista orice problemă și pentru a curăța orice murdărie care s-a acumulat în cursul anului. O altă modalitate excelentă de a vă proteja unitatea de condensare este să vă asigurați că zona din jurul acesteia rămâne curată și liberă. Prin urmare, de jur-împrejurul unității nu trebuie să existe murdării, scurgeri, plante, iarbă, arbuști și alte obstacole care pot împiedica fluxul uniform de aer. De asemenea, asigurați-vă că unitatea exterioară nu este în pericol să cadă dacă este montată la etajul superior al unui bloc și că este ferită de accidente în cazul unor furtuni.

Care este cel mai bun loc unde poți monta unitatea exterioară?

Când urmează să fie efectuate lucrările de montare unitate exterioară aer condiționat, sunt câțiva factori de care este bine să țineți cont. De exemplu, instalarea unității exterioare într-o zonă sigură, uscată și bine ventilată este recomandată. De asemenea, ar fi ideal ca în apropiere să nu existe copaci sau surse majore de praf pentru ca filtrele să rămână curate cât mai mult timp, evitând astfel blocarea lor.

Pe de altă parte, nici nu este bine să instalați unitatea exterioară în lumina directă a soarelui, deoarece unitatea va trebui să funcționeze mai mult pentru a combate temperatura internă. Ar trebui să țineți cont și de amplasarea camerelor, precum și de vecini, întrucât unele unități exterioare sunt destul de zgomotoase atunci când funcționează. Pentru efectuarea corectă a lucrărilor de montare unitate exterioară aer condiționat, este indicat să apelați întotdeauna la specialiști, indiferent cât de simplu ar putea să pară procesul de instalare.

Instalarea unității exterioare pe acoperiș sau la sol – ce soluție este mai bună?

Lucrările de montare unitate exterioară aer condiționat cuprind mai mulți pași și detalii care trebuie luate în considerare pentru ca instalarea să fie una de succes. Multe dintre problemele cu care se confruntă deținătorii de aer condiționat sunt cauzate de o instalare necorespunzătoare. Unii se plâng că aparatul de aer condiționat nu răcește suficient, alții sunt îngrijorați de facturile mari la energie electrică, în timp ce alții sunt deja nevoiți să înlocuiască aparatul de climatizare cu toate că era relativ nou. Locul unde va fi montat unitatea exterioară trebuie ales și verificat foarte bine.

Atunci când lucrările de montare unitate exterioară aer condiționat au loc la casă, cel mai bun loc pentru instalare poate fi atât acoperișul, dar la fel de bine unitatea se poate instala direct pe pământ. Inevitabil, apare întrebarea – Cum este mai bine? Să montați unitatea exterioară pe acoperiș sau la sol? Ceea ce face ca instalarea aerului condiționat să fie un proces complex este faptul că generalizările nu servesc ca soluții funcționale pentru fiecare proces de instalare. Lucrările de montare unitate exterioară aer condiționat nu sunt cu nimic diferite. Fie că este vorba de instalarea pe acoperiș sau de instalarea la sol, fiecare procedeu are propriile sale avantaje și dezavantaje. Locul de amplasare a unității exterioare depinde de fiecare locuință în parte.

Aceste lucrări implică anumite considerente-cheie care, în mod obligatoriu, trebuie explorate pentru a se găsi cea mai convenabilă soluție. Pentru unii proprietari, instalarea la sol este o opțiune mai bună, în timp ce pentru mulți alții, instalarea pe acoperiș este mai potrivită. Acum, probabil, vă întrebați care sunt acele considerente-cheie pe care ar trebui să le luați în considerare atunci când alegeți locul de instalare a unității exterioare. În primul rând, trebuie să țineți cont de cât de accesibilă va fi pe viitor unitatea exterioară, dar la fel de importantă este și clima.

Clima din zona în care locuiți este una dintre cele mai importante considerații de care trebuie să țineți cont atunci când decideți între o montare unitate exterioară aer condiționat la sol și o montare pe acoperiș. În zonele cu climat foarte cald, este recomandată instalarea la sol. Explicația este una cât se poate de clară. Montarea unității pe acoperiș înseamnă expunerea acesteia la căldura și lumina directă a soarelului. În consecință, aparatul de aer condiționat nu va funcționa la adevărata sa capacitate. Mai mult, un sistem de climatizare cu unitatea exterioară instalată pe acoperiș, unde temperaturile tind să fie mai ridicate, ar trebui să funcționeze o perioadă mai îndelungată pentru a ajunge și pentru a menține temperatura pe care o stabiliți prin intermediul termostatului. Prin urmare, facturile la energie electrică vor fi mai mari, iar componentele unității se vor deteriora din cauza sarcinii tensionate. Totuși, în zonele cu climat uscat nu doar că se recomandă ca unitatea exterioară să fie montată pe acoperiș, însă această opțiune aduce mai multe avantaje, în termeni de manoperă și fezabilitate economică. Prin urmare, în momentul efectuării lucrărilor de montare unitate exterioară aer condiționat, condițiile climatice ar trebui să fie criterii importante pentru a vă ajuta să decideți care este locul ideal pentru instalarea unității.

Accesibilitatea este un alt factor de care trebuie să țineți cont, deoarece aparatul de aer condiționat necesită o întreținere periodică, iar în caz de defecțiune, vor fi necesare lucrări profesionale de reparare. În ambele situații, este important să puteți accesa unitatea exterioară cu ușurință și în siguranță. Dacă unitatea exterioară este instalată pe acoperiș, va trebui să montați o scară și să urcați pe acoperiș pentru a ajunge la ea. Pe de altă parte, atunci când unitatea este instalată la sol, nu vă veți confrunta cu niciun fel de neplăceri sau riscuri care pot pune în pericol siguranța dumneavoastră sau siguranța profesioniștilor în domeniul reparării și întreținerii sistemelor de climatizare. De asemenea, oricât ar părea de incredibil, atunci când unitatea exterioară nu este la vedere și nu se poate accesa cu ușurință, va deveni foarte neglijată. Deja am menționat cât sunt de importante lucrările de întreținere pe care le puteți face de unul singur, precum și lucrările profesionale de curățare și igienizare. Iar dacă mai aveți și tendința de a uita ce sarcini trebuie să rezolvați, este posibil să nu reușiți să oferiți sistemului de climatizare toate lucrările de întreținere de care are nevoie. În mod normal, de cel puțin două ori pe an, o unitate exterioară trebuie curățată de praf, trebuie să fie aspirată și, eventual, demontată pentru a se curăța foarte bine aripioarele metalice. Este indicat și să spălați unitatea cu ajutorul unui furtun.

Atunci când vorbim despre lucrările de montare unitate exterioară aer condiționat, ar trebui să ne gândim și la situația în care nu există suficient spațiu în curte pentru instalarea unei unități de climatizare. După cum ați putut deduce deja, nici instalarea pe acoperiș, nici instalarea la sol nu reprezintă soluții complete. Ambele tipuri de montări vin cu avantaje și dezavantaje. Prin urmare, deținătorii de sisteme de aer condiționat trebuie să facă compromisuri pentru a ajunge la o soluție care se potrivește cel mai bine cazului lor individual atunci când realizează o lucrare de instalare aer condiționat.

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *